Ce este sindromul de alergie orală?
Sindromul de alergie orală reprezintă o reacție alergică la fructe, semințe și vegetale (proaspete) întâlnită la persoanele cu rinită sau rinoconjunctivită alergică la polen. Acest sindrom se manifestă prin apariția rapidă, în decurs de câteva minute de la consumarea alimentului trigger a următoarelor simptome:
- senzație de prurit (mâncărime) sau arsură la nivelul buzelor, gurii și/sau laringelui
- eritem, angioedem al buzelor, limbii
- simptome de rinoconjunctivită (prurit ocular, lăcrimare)
- bronchospasm sau chiar anafilaxie (în cazul reacțiilor mai severe)
- pot apărea și reacții tardive la nivelul tractului gastrointestinal: vărsături, diaree, crampe abdominale.
Deși simptomele durează de obicei între câteva minute şi o ora, acestea pot fi extrem de deranjante. De exemplu, o persoană care prezintă sensibilizare la polenul de mesteacăn poate experimenta, la scurt timp după consumul unei piersici gustoase, furnicături și mâncărime la nivelul limbii, buzelor si gâtului. Același lucru îl poate resimții de asemenea si la consumul de alune. Lista reacțiilor încrucișate la alimente și mirodenii este deosebit de lungă pentru cei sensibilizați la polenul de mesteacăn. Medicul alergolog este cel care vă poate îndruma în vederea consumului de alimente sigure.
Acest sindrom mai este cunoscut ca sindromul polen-alimente in care prezența alergiei la polenuri este însoțită de reacții la alimentele care au alergeni similari, dar nu identici. Acesta este motivul pentru care uneori puteți reacționa la unele alimente și la altele nu. Nu este recomandată administrarea zilnica de antihistaminice in sindromul polen-alimentar, deoarece pastilele pot preveni simptomele care vă avertizează să încetați să mâncați un aliment. În plus, nu vor opri anafilaxia.
De retinut!
Pot prezenta sindrom de alergie orala persoanele care sunt cunoscute cu alergie la unul sau mai multe tipuri de polen.