Alergia la polenul de graminee
Alergia la polenul de graminee (familia Poaceae) este frecvent intalnita la nivel mondial, fiind una din principalele sensibilizari la pacientii atopici. Gramineele furajere și cele cultivate,cerealiere, se găsesc pe întreg teritoriul țării noastre. Perioada lor de polenizare se întinde din luna martie până în septembrie având un vârf polinic în lunile mai,iunie și iulie. Există variații între diferite regiuni geografice în funcție de diferențele de climă și cele topografice. Riscul alergic pentru acest tip de polen este cel mai mare în regiunile sudice și sud-estice ale României!
Graminee sălbatice și de cultură:
Principalele 5 graminee frecvent implicate în sensibilizare sunt:
Alte graminee:
- ▪ Cynodon dactylon (pir gros)
- ▪ Festuca rubra (păiuș roșu): spiculețe lungi aristate, panicul cu ramuri erecte.
- ▪ Holcus lanatus (flocoșica): panicul violaceu, cu spiculețe mici, aristate.
- ▪ Agrostis stolonifera (iarba câmpului): panicul lax cu spiculețe mici verzi, violacee.
- ▪ Arrhenatheum elatius (ovascior): spiculețe mari, biflore grupate în panicul.
Graminee cerealiere de cultură:
- ▪ Secale cereale (secara): inflorescența spic, spiculețe cu 3 flori, palee lungi.
- ▪ Avena sativa (ovăz): inflorescența panicul, spiculețe mari cu 2 flori.
- ▪ Hordeum vulgare (orz): inflorescența spic, spiculețe uniflore cu ariste lungi.
- ▪ Triticum stivum (grâu): inflorescența spic, spiculețe cu 3-5 flori aristate.
- ▪ Zea mays (porumb)
Eliberarea și dispersia polenurilor:
- ▪ au o largă răspândire geografică
- ▪ dintre aproape 5000 de specii cunoscute, numai o duzină par a fi importante pentru sensibilizare, întrucât cantitatea de polen produsă de celelalte este neglijabilă.
Perioada de polenizare a gramineelor:
- ▪ primăvara târziu(mai) până la mijlocul verii( Iulie)
- ▪ în zona mediteraneeană: februarie până în octombrie.Polenurile sunt eliberate dimineața devreme; în timpul zilei, în special în orele de după-amiaza, concentrația lor atinge niveluri maxime; scad progresiv, o data cu depunerea la începutul serii
Polenurile sunt regăsite la distanțe mari(km) de sursă și ating straturi înalte în atmosferă( sute de metri)
În zonele urbane, unde clădirile înalte limitează circulația curenților de aer, depunerea polenurilor este mai mare față de zonele rurale unde dispersia grauncioarelor este facilă.
Masuri de a reduce expunerea la polenul de graminee:
Se recomanda evitarea activităţilor exterioare, în aer liber, când concentraţia polenurilor este mare (în sezoanele polenice, în special în zilele călduroase şi uscate), se preferă activităţi în exterior în zilele umede, înnorate sau ploioase.
Se evită cositul sau tăierea/tunsul ierbii, şi dacă este absolut necesar, se impune purtare de mască şi ochelari protectori.
Se recomandă închiderea ferestrelor locuinţei între orele 6 şi 16 (deschiderea poate fi recomandată după miezul nopţii) sau închiderea geamurilor autovehiculelor, utilizarea instalaţiilor de aer condiţionat şi a filtrelor speciale pentru alergene, în perioada sezonului polenic. Spălarea frecventă a feţei cu apă în cursul zilei şi duşul la sosirea la domiciliu pentru îndepărtarea grăuncioarelor de polen.
Daca suspectati o sensibilizare la polenul de graminee contactati medicul specialist alergolog pentru o evaluare mai amanuntita si tratament de specialitate.