
Flora intestinală
Disconfortul abdominal, balonarea, tendința la constipație sau diareea pot fi legate de dezechilibrul florei intestinale, adică al microbiomului intestinal.
Microbiomul reprezintă ansamblul tuturor microorganismelor din corpul uman și de pe suprafața acestuia, având roluri esențiale în: descompunerea nutrienților esențiali, reglarea stării de foame sau de sațietate, menținerea echilibrului sistemului imunitar.
În mod interesant, microbiomul nostru ne face atât de speciali: deși oamenii se aseamănă din punct de vedere genetic (ADN uman) în proporție de peste 95%, la nivel de microbiom diferențele sunt de 80-90%.
Colonizarea microbiomului începe din momentul nașterii. Bebelușul, fiind steril, este colonizat cu bacteriile mamei sale în timpul traversării canalului pelvin și ulterior prin alăptare. Un factor important în variația microbiomului îl constituie administrarea de medicamente, în special antibiotice. O singură capsulă de antibiotic poate distruge aproximativ 90% din bacterii, deoarece antibioticele nu fac diferența între bacteriile benefice și cele patogene! Deși antibioticele au salvat multe vieți, ele sunt prea des utilizate fără precauție sau ca măsură profilactică.
De asemenea, o alimentație săracă în fibre, bogată în aditivi, prăjeli și pesticide poate afecta flora intestinală.
Flora intestinală are un rol important și în obezitate. Consumul de produse bogate în grăsimi reduce volumul total al microbiomului intestinal și stimulează creșterea bacteriilor care susțin depunerea rapidă a grăsimilor.
O afectare a florei din colon poate produce inflamație la acest nivel (colon permeabil), generând probleme de digestie. În acest caz, o parte din alimente ajung în sânge incomplet degradate, declanșând cascade de mediatori care stau la baza apariției „autoimunității”.
Dezechilibrele florei intestinale afectează diferite sisteme din organism și se manifestă prin:
👉 dezechilibre intestinale: parazitoze, intestin permeabil, suprapopulare cu fungi, inflamație bacteriană,
👉 manifestări cutanate: acnee, rozacee, eczemă, psoriazis, dermatită,
👉 tulburări psihice: ADHD, depresie, anxietate, tulburări de memorie, degenerescență neuronală, autism,
👉 obezitate.
Tratamentul constă în:
- schimbarea stilului de viață prin adoptarea unei alimentații care să excludă alimentele proinflamatoare,
- corectarea dezechilibrelor intestinale,
- tratament homeopat,
- consulturi interdisciplinare, de exemplu, un consult gastroenterologic dacă simptomele sunt de tip digestiv.
Rolul microbiomului intestinal este esențial pentru sănătatea noastră, așa că: Ai grijă de tine și de microbiomul tău!
Programările se pot efectua la numărul: +40 (799) 227 585