Ce este şi cum se manifestă rinita alergică?
Rinita alergică este o afectiune simptomatică a mucoasei nazale cauzată de expunerea la un alergen. Poate fi sezonieră (se întâmplă doar în anumite perioade) sau se poate manifesta pe tot parcursul anului. Simptomele rinitei alergice sunt nas înfundat sau rinoree, strănuturi frecvente și prurit nazal. Acestea pot fi însoțite sau nu de manifestări de tip conjunctivită alergică precum lăcrimare oculară, prurit ocular și mâncărime în gât.
Rinita la polenul de graminee reprezintă una dintre cele mai intalnite alergii la polen în zona de sud a tarii noastre. Cel mai frecvent implicate sunt cinci graminee și anume:
- Phleum pratense (timoftica)
- Dactylis glomerata (golomăț)
- Anthoxanthum odoratum (vițelar)
- Poa pratensis (firuța de livezi)
- Lollium perenne (zâzania sau iarba de gazon)
Pentru cei cu sensibilizare la polenul de graminee (alergie la iarbă), gazonul din jurul casei poate crea o adevărată problemă. Este greu de evitat expunerea la iarbă, fie că este vorba de propria curte, peluza vecinilor sau terenul de sport, deoarece polenul dus de vânt este aproape peste tot. Deși simptomele sunt de obicei limitate la nas și ochi, în cele mai grave cazuri se poate experimenta o reacție apropiată de anafilaxie, favorizată uneori de absorbția alergenului la nivelul tegumentului unde acesta prezintă răni prin lovire sau zgâriere urmate de căderea în iarbă.
Uneori, persoanele sensibile la polenul de graminee, pot experimenta în locul unde tegumentul vine în contact cu iarba, senzatie de prurit (mâncărime). Pentru reacțiile severe, medicul alergolog poate recomanda autoinjector cu adrenalina.
Cum putem limita expunerea la polen?
- evitarea activităților de exterior în perioada mai, iunie, iulie. Se efectuează activități în interior cu ferestrele închise, se folosește aerul condiționat, perdele pentru a pastra răcoarea in casa.
- evitarea tunderii gazonului de către persoana cu sensibilizare la polenul de graminee in perioada mai-iulie. Mașina de tuns iarba ridică polenul direct către ochi si nas. Gazonul trebuie păstrat scurt pentru a reduce la minim producția de polen.
Pentru mai multe informații, apelați la sfatul medicului dumneavoastră alergolog.